Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Δ. Γάκης: Το θέμα του μειωμένου φπα είναι προς λύση

Στον αέρα παραμένει το αίτημα της κυβέρνησης για να μην ισχύσει από 1.1.2018 η αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου –και η λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών με τους πιστωτές του στο Hilton δήλωσε πως «Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία (SLA). 
Όπως είπε υπάρχει συμφωνία σε όλη τη θεματολογία ενώ για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, είπε ότι δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 και επομένως το θέμα παραμένει ανοιχτό και «θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του έτους».
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης μιλώντας στο σταθμό μας εξέφρασε την αντίθεσή του στις διαμαρτυρίες των δημάρχων. Το θέμα δεν είναι στο μηδέν είναι προς τη λύση του. Το θέμα δεν έκλεισε το Σάββατο διότι οι δανειστές αντιδρούν στην κατ αρχήν διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Θέλουμε να διατηρήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση και να την επεκτείνουμε σε Ρόδο και Κάρπαθο τον Αύγουστο. Ο κ. Γάκης εξέφρασε πάντως την εκτίμησή του πως θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ.