Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

ΕΙΘΕΛ: Στη χειρότερη κατάσταση σε έλλειψη ιατρικού και εξειδικευμένου προσωπικού βρίσκεται σήμερα το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

Για σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα που διαψεύδει τις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, “περί φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από τις δομές του Θεραπευτηρίου Λέρου και ενισχύθηκε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό” κάνει λόγο σε δηλώσεις της η Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου, Νοσοκομείου Λέρου, Κέντρου Υγείας Πάτμου-Λειψών-Αγαθονησίου (Ε.Ι.ΘΕ.Λ).

Η ΕΙΘΕΛ με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού στα νησιά επισημαίνει “τη κραυγαλέα απουσία δημοσίων δομών στη χώρα για την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων, αλλά και τον εκφυλισμό της λεγόμενης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης σε μια διαδικασία απλής απονοσοκομειοποίησης και εκχώρησης των υπηρεσιών ψυχιατρικής περίθαλψης στους ιδιώτες”, που αποτελεί όπως τονίζει, “διαχρονικό στόχο” όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.
“Δεν είναι πρέπον” υπογραμμίζει η Ένωση Ιατρών “να πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, υποστηρίζοντας ότι η υφυπουργός κάνει τη δουλειά της αλλά το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου (ψυχιατρικοί τομείς) βρίσκεται σήμερα ίσως στην χειρότερη κατάσταση διαχρονικά, σε έλλειψη ιατρικού και άλλου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα στο Ίδρυμα, όπως εξηγεί η ΕΙΘΕΛ, “νοσηλεύονται περίπου 240 ασθενείς ανάλογα τις εισαγωγές μαζί με το τμήμα ΑμεΑ, παρακολουθούνται από δυο ψυχίατρους μόνιμους έναν επικουρικό και ένα με σύμβαση έργου ( μπλοκάκι), ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτές, και κυρίως σε ψυχολόγους, εργασιοθεραπευτές και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό”.
Η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου μιλά για υποσχέσεις της κ. Ράπτη όσον αφορά στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των δημοσίων ψυχιατρικών δομών του νησιού όταν “η ίδια με το ΦΕΚ αρ 4704, μόλις λίγους μήνες πριν προσφέρει ακούσια πελατεία στους επιχειρηματίες υγείας τους ψυχιατρικούς ασθενείς, όπου το δημόσιο ταμείο θα πληρώνει μαζί με τον ασθενή που θα επιβαρύνεται το 10%, ενώ θα εισάγεται στην κλινική χωρίς την θέληση του”.
Οι Γιατροί δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο γεγονός της απουσίας μέτρων για την ενεργοποίηση της Πολυκλαδικής Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Κ.Θ.Λ., η οποίαα υπήρχε και έχει αδρανοποιηθεί εδώ και χρόνια εξαιτίας των περικοπών στην χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα, επισημαίνουν και την έλλειψη μέτρων για την ανάπτυξη και τη στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές μονάδες, Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων) σε όλη την επικράτεια.
“Στην Ελλάδα”, εξηγούν οι Ιατροί Λέρου Πάτμου Λειψών Αγαθονησίου, “υπάρχουν 200.000 χρονίως ψυχικά πάσχοντες, από τους οποίους 19.000 έχουν ανάγκη από ειδικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και 3.900 ασθενείς χρειάζονται κλίνη σε εναλλακτικές ψυχιατρικές δομές.
• Η χώρα χρειάζεται 90 Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ), αλλά διαθέτει αυτή τη
στιγμή μόλις 37.
• Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 479 κρεβάτια σε ψυχιατρικές κλινικές γενικών
νοσοκομείων, ενώ χρειάζονται 3.000 κρεβάτια (οι ανάγκες είναι καλυμμένες μόνο
κατά 19%).
• Υπάρχουν 2.400 θέσεις σε στεγαστικές δομές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 3.900)”.
Καταλήγοντας η ΕΙΘΕΛ υποστηρίζει ότι δεν είναι πρέπον “να πλασάρουμε την προπαγάνδα σε ιλουστρασιόν χαρτί”, εκτιμώντας ότι μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να αλλάξουν τη σκληρή πραγματικότητα.