Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

ΤΕΕ Κω: Στρέβλωση η αδυναμία μεταβίβασης ακινήτου λόγω απουσίας φορολογικής ενημερότητας

Την άποψη πως σε 15 λεπτά θα ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι μόνο το 5% της αλήθειας, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος της Μόνιμης επιτροπής Κω του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Γιώργος Χρυσουλάκης, προσθέτοντας ότι “για τη μεταβίβαση, στη καλύτερη περίπτωση χρειάζεται μήνας, καθώς η διαδικασία είναι δαιδαλώδης”.

Εκτίμησε ως θετικό το γεγονός να μη τρέχει στην Εφορία ο πολίτης για τις δηλώσεις, αλλά “τραγικό να μην μπορεί να προχωρήσει, όταν μετά την επίπονη συλλογή των πιστοποιητικών φθάνει στην έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και χρωστά έστω και ένα ευρώ“.
Ο πρόεδρος της ΜΕ Κω του ΤΕΕ Δωδεκανήσου χαρακτήρισε τη λογική ότι “η μεταβίβαση είναι η μοναδική ευκαιρία να τσιμπήσω τον πολίτη και να του αρπάξω ότι χρωστά σε εφορία ταμεία δήμους πολεοδομίες” ως στρέβλωση του συστήματος και πυρήνα του προβλήματος.
“Αν δεν αλλάξει αυτή η αντίληψη που πλήττει τραγικά όλο το κόσμο και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αλλά και τους επενδυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα”, τόνισε κατηγορηματικά ο κ Χρυσουλάκης, προτείνοντας στους ενδιαφερόμενους, πριν περάσουν στη διαδικασία συλλογής των εγγράφων, να ξεκινούν από το γεγονός της δυνατότητας η μη προμήθειας ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για να μην υποβάλλονται σε έξοδα.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της ΜΕ του ΤΕΕ σε περιπτώσεις καρκινοπαθών συνανθρώπων μας οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν ακίνητα για να λόγους υγείας και δεν μπορούν.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκη “Μακρύς είναι ο κατάλογος αδυναμίας μεταβίβασης ακινήτων και άλλων περιπτώσεων, μικροϊδιοκτητών κυρίως, πχ εκείνων που ναι μεν δεν χρωστούν οι ίδιοι αλλά οφείλουν οι συνιδιοκτήτες τους και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επενδυτές”.
Υπόμνημα σχετικό ετοιμάζει η ΜΕ του ΤΕΕ στη Κω προκειμένου να το υποβάλλει στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου και στη συνέχεια να σταλεί προς το Υπουργείο.
“Θα πιέσουμε προς όλες τα κατευθύνσεις για να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις”, δήλωσε ο κ Χρυσουλάκης μην παραλείποντας να αναφερθεί και στους κυβερνητικούς βουλευτές λέγοντας χαρακτηριστικά “ας αναλάβουν τις ευθύνες τους”.