Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Ικανοποίηση στα Δωδεκάνησα για τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων

Ικανοποίηση εκφράζεται απο τους κατοίκους της Δωδεκανήσου για την ομόφωνη γνωμοδότηση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αίρονται τα εμπόδια που πρασίνισαν τους δασικούς χάρτες στα νησιά.
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλά νησιά μας όπως το Αγαθονήσι, όπου καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό δασικής έκτασης στα Δωδεκάνησα (87%) και ακολουθούν τα υπόλοιπα.
Πρόσφατα απο τη Ρόδο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μετά απο σειρά συσκέψεων και επαφών είχε χαρακτηρίσει το θέμα “πυρηνική” βόμβα την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά “η σημερινή Κυβέρνηση απενεργοποιεί. Ούτως η άλλως τις έχουμε συζητήσει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Δωδεκάνησο και για τα χορτολίβαδα και τον περίφημο ασπάλαθο που φεύγει από την εξίσωση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις και για τα χερσωμένα, αν και αυτό δεν αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο”.
Ο κ. Αμυράς είχε αναφέρει πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει “στην απόλυτη λεπτομέρειά της την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχουμε τους τρόπους να αποδεσμεύσουμε το δυναμικό των ανθρώπων που θέλουν να συνεχίσουν ναν καλλιεργούν τη γη τους ή να θέλουν να την αξιοποιήσουν με διαφόρους τρόπους, τουριστικά ή αλλιώς”.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Γιάννης Παππάς στην ενημέρωσή του πάνω στο θέμα δηλώνει πως “οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν πλέον τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα. Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε σήμερα, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές. Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές. Η εν λόγω γνωμοδότηση και η απόφαση που θα εκδοθεί από τον Υφ. Περιβάλλοντος κ. Αμυρά εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα και από την αντίδραση των νησιωτών, για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες. Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων στα Δωδεκάνησα και σε άλλες περιοχές της χώρας”.