Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Δωδεκάνησος: Σύνδεσμο ιδρύουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων

Σε διαβούλευση βρίσκονται οι στόχοι που έχει θέσει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Διαχειριστών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων Δωδεκανήσου «Η Καμάρα», με σκοπό σύντομα την επίσημη διακήρυξη ίδρυσης του συνδέσμου και την έναρξη επαφών με τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο Μιχάλης Καβουκλής, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει την υλοποίηση αυτής της ιδέας, “ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Διαχειριστών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων Δωδεκανήσου ‘Η Καμάρα’ έχει σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και διαχειριστών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων της Δωδεκανήσου”.
Με πάνω από 50 οικισμούς ανακηρυγμένους ως παραδοσιακούς, δύο πόλεις μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και τη Χώρα της Πάτμου, και εκατοντάδες μεμονωμένα κτίρια ανακηρυγμένα ως διατηρητέα μνημεία, υπάρχουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες τέτοιων κτιρίων και αντίστοιχα εκατοντάδες επιχειρηματίες που διαχειρίζονται και συντηρούν αντίστοιχα κτίρια.
Σχολιάζοντας το σήμα του φορέα που είναι μια καμάρα Δωδεκανησιακού τύπου, ο κ. Καβουκλής εξήγησε πως “όπως αυτή, ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής – παραδοσιακής, ιπποτικής, οθωμανικής, ιταλικής περιόδου – στηρίζει ολόκληρα κτίρια, έτσι και ο Σύνδεσμος ‘Η Καμάρα’ καλείται να υλοποιήσει μια σειρά προτάσεων”.
“Πρόσβαση σε Ευρωπαϊκούς πόρους και πρωτοβουλίες”
Οι προτάσεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση είναι:
1. Καταγραφή των ιδιοκτητών και διαχειριστών διατηρητέων κτιρίων και μνημείων.
2. Καταγραφή των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων που δεν ανήκουν/διαχειρίζονται στην κεντρική κυβέρνηση ή την τοπική αυτοδιοίκηση.
3. Εκπροσώπηση των δωδεκανησίων ιδιοκτητών/διαχειριστών διατηρητέων κτιρίων και μνημείων στα αντίστοιχα εθνικά συλλογικά όργανα και ομοσπονδίες.
4. Ενεργή συμμετοχή στη διαβούλευση για το πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ και το Ταμείο Ανάκαμψης και να συμπεριληφθούν σε αυτά πρόνοιες που θα επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες κτιρίων να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.
5. Συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες, τους τοπικούς φορείς που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά συμβούλια και τις γειτονιές και ενορίες, για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου που θα φέρει τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία στο κέντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής των πόλεων και χώρων που τα φιλοξενούν.
6. Σύμπραξη με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την επιδίωξη πρόσθετων προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μετατρέψουν τις παρηκμησμένες γειτονιές μας, τα μαράσια, τα κέντρα των χωριών και των νησιών, σε περιοχές που θα λειτουργούν ως clusters ανάπτυξης, με επιχειρηματική και τουριστική πτυχή.
7. Συνολικά, σκοπός είναι να ενισχυθεί η διατήρηση των κτιρίων και μνημείων, η βελτίωση και ανάδειξη των αστικών/οικιστικών χώρων που καταλαμβάνουν, με στόχο τη αποκατάστασή τους και την κατάσταση τους σε παραγωγικά ακίνητα, που συμβάλουν στην τοπική οικονομία, αξιοποιώντας στο έπακρο διαθέσιμα ιδιωτικά, επενδυτικά κεφάλαια και εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους.