Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Δωδεκάνησα: “Ακίνδυνες οι εκπομπές διοξειδίου του θείου που έρχονται απο την Αίτνα”

«Δεν είναι επικίνδυνο και κάτι ασυνήθιστο το φαινόμενο να στροβιλίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του θείου SO2 από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παρασκευή Νομικού με αφορμή τις αναφορές του Μετεωρολόγου της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου πως οι εκπομπές κινήθηκαν τις τελευταίες ώρες ανατολικότερα, πάνω από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη . 
Η κ. Νομικού είπε πως «όταν έχουμε κάποιες μεγάλες Ηφαιστειακές εκρήξεις , όπως αυτές που παρουσιάζονται στην Αίτνα, διακρίνονται τέτοια φαινόμενα. Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό Ηφαίστειο στη Μεσόγειο και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος, επομένως υπάρχει κάποια εκπομπή συγκεκριμένων αερίων.
Ένα από αυτά είναι το διοξείδιο του θείου. ΄Από τις 16 Φεβρουαρίου είναι η 17η φορά που εκρήγνυται η Αίτνα, άρα υπάρχει μια πολύ έντονη περιοδικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επομένως όλα τα αέρια με τη δύναμη του ανέμου μεταφέρονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είδαμε τους εκπληκτικούς χάρτες που δείχνουν τη διαφυγή του διοξειδίου του θείου από την Αίτνα προς τα Ανατολικά. Το νέφος αυτό διαλυθεί και δεν θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος για τους κατοίκους της Δωδεκανήσου ή στην ευρύτερη περιοχή μας όπως η Κρήτη. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό».
«Επιτρεπτά τα όρια»
Η κ. Νομικού υπογράμμισε πως δεν είναι οι εκπομπές σε τέτοια μη επιτρεπτά όρια που να μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό για τους κατοίκους που βρίσκονται στη Σικελία. Κάθε δυο μέρες η Αίτνα εκρήγνυται και τα νέφη είναι πολλά περισσότερα στην περιοχή της Σικελίας. Δεν έχει βγει κάποια οδηγία από τους Ηφαιστειολόγους που παρακολουθούν την Αίτνα για να πουν ότι βρίσκονται οι καπνοί στα μη επιτρεπτά όρια για να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.
«Ίσως δούμε μαύρη σκόνη»
Απαντώντας σε ανάλογο ερώτημα η κ. Νομικού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε μαύρη σκόνη να επικάθεται στην περιοχή μας, «αλλά αυτό εξαρτάται και από την δύναμη του ανέμου και από την ποσότητα η οποία μεταφέρεται. Είδαμε εκπληκτικές εικόνες στην περιοχή γύρω από την Αίτνα όπου υπήρχε στάχτη ή μικρές βολίδες που είχαν κατακλύσει την παραλιακή ανατολική περιοχή της Αίτνας. Δεν είναι τόσο πολύ μεγάλη και έντονη η έκρηξη. Η Αίτνα είναι ένα μεγάλο ενεργό Ηφαίστειο και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στα επόμενα δευτερόλεπτα. Υπάρχουν Επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο και αν συμβεί οτιδήποτε θα ενημερωθεί ο κόσμος».