Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Δ. Γάκης: Σύγκρουση με την κυβέρνηση επιδιώκει η αυτοδιοίκηση

Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης», το οποίο θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, λίγο πριν κατατεθεί στην Βουλή, δέχθηκε πυρά από κορυφαίους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, είπε ότι «πρώτος στόχος είναι η εμβάθυνση τη δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η θέση που εξέφρασε ο κ. Πουλάκης, ότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει έναν αέρα αναπνοής μέσα από ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να έχει την ίδια ανταπόκριση στην κοινωνία με το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο», αποκρούστηκε τόσο από τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, όσο και από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη.
Η πολύωρη συνεδρίαση έκλεισε επεισοδιακά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Γάκη, να αποβάλλει από την αίθουσα τον κ. Αγοραστό, επειδή, όπως είπε, προσέβαλλε συνεχώς με ειρωνικό τρόπο τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός διαμαρτυρήθηκε όταν ο κ. Πουλάκης είπε ότι σε προηγούμενη επιτροπή οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ έλεγαν ότι «καλώς οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται με σταυρό» ενώ σήμερα άλλαξαν άποψη.
Νωρίτερα, από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο κ. Πατούλης, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησαν για επηρμένη και αγενή συμπεριφορά, ενώ ο ίδιος τους ανταπέδωσε την κατηγορία λέγοντας πως υφίσταται «μπούλινγκ».
Μιλώντας στο σταθμό μας ο κ. Γάκης “ φαίνεται ότι υπάρχει μια στρατηγική σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης . Είναι ένα πεδίο που θα μεταφερθεί στην πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση” .