Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Νοτίο Αιγαίο: Μόνιμο πρόβλημα τα κενά στα σχολεία

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015
Στην έλλειψη πόρων για την κάλυψη των κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και στην αδυναμία έγκαιρης και ορθολογικής κατανομής τόσο του μαθητικού πληθυσμού όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού, αποδίδει τα κενά στις σχολικές μονάδες ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς, αναφέρει τα εξής: «Τα κενά στις σχολικές μονάδες αποτελούν μόνιμο πρόβλημα που οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Στην έλλειψη πόρων για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και στην αδυναμία έγκαιρου προγραμματισμού για τις εγγραφές των μαθητών, τις υπηρεσιακές μεταβολές και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών.
Η νομοθετική αταξία, η διοικητική ακαμψία, ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας των διαδικασιών θριαμβεύουν. Στη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η αποκέντρωση των διαδικασιών πρόσληψης εκπαιδευτικών με την μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Μεγάλο πλήγμα επέφερε στο τομέα των διορισμών η μνημονιακή απαγόρευση προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών που έχει αποψιλώσει τα τελευταία χρόνια τις σχολικές μονάδες και κυρίως τις σχολικές μονάδες της περιφέρειάς μας. Είναι δεκάδες τα σχολεία που λειτουργούν μόνο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι ως γνωστόν απολύονται τον Ιούνιο για να επαναπροσληφθούν στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε τους ιδιαίτερους περιορισμούς και τα εμπόδια που θέτει ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όπως έχουμε πολλές φορές χαρακτηριστικά επισημάνει στη νησιωτική και ακριτική περιφέρεια Ν. Αιγαίου όλα είναι πιο ακριβά και πιο δύσκολα. Γι’ αυτό και πρέπει η πολιτεία να περιβάλλει τα νησιά μας με ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία και με επίγνωση των ανυπέρβλητων πολλές φορές δυσκολιών που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μόνιμοι κάτοικοι τους χειμερινούς ιδίως μήνες. Δυστυχώς οι νησιωτικές πολιτικές παραμένουν νεκρό γράμμα».