Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

12-12-2013 Ε.ΡΑ Ρόδου - Τοπικές Ειδήσεις

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ  ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΟ    ΣτΕ
Κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Δικηγορικό Γραφείο «Μπεντενιώτης& Συνεργάτες» η αίτηση ακύρωσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και του συνόλου των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου κατά της υπ’ αριθμ. ΕΠΑΘ 97/3/08.12.2013 απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία ανακλήθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της.
 Ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται η μη νόμιμη ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου,  δεδομένου ότι η τελευταία , καθ’ όλη τη διαδικασία διαλόγου με τον
ανωτέρω εποπτικό φορέα ουδέποτε αρνήθηκε, πολλώ δε μάλλον, δεν δήλωσε αδυναμία να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποκατάσταση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Δ.Κ.Ε.) και Ρευστότητας.
Αντιθέτως, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου - όπως αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης- με την τελευταία αύξηση του κεφαλαίου της, που ολοκληρώθηκε την 22.11.2013, διαμόρφωσε τον Δ.Κ.Ε. της σε 9,85%, δηλαδή άνω του ελαχίστου ορίου.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος αιφνιδίως και αδικαιολόγητα μετέφερε την 02.12.2013 μέρος των ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία είχαν νομίμως ρυθμισθεί από την τράπεζα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στην κατηγορία των οριστικών καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα την πτώση του Δ.Κ.Ε. κάτω του ελαχίστου ορίου.
Ταυτόχρονα, υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση αναστολής της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος με αίτημα χορήγησης Προσωρινής Διαταγής και αναμένεται ο προσδιορισμός των αντίστοιχων δικασίμων.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.. 
Δύο ερωτήσεις προς τη Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση και η Τράπεζα Ελλάδος τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες ( Δυτ. Μακεδονίας, Δωδ/σου, Εύβοιας.) που οδήγησε στην αφαίρεση της αδείας τους και της υποχρέωσης μεταφοράς των καταθέσεων στη Τράπεζα  ALPHA BANK ,  κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής  των οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελως.
''Η κυβέρνηση '' αναφέρει ο κ. Χρυσόγελος'' έκανε τα πάντα να βγάλει τις συνεταιριστικές τράπεζες από το παιχνίδι. Κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδος δεν δέχονταν να συναντήσουν τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών επί μήνες. Ήξεραν ότι έπρεπε η Τράπεζα Ελλάδος να ετοιμάσει έκθεση για τη κατάσταση των  συνεταιριστικών τραπεζών , να διαμορφωθεί πολιτική γι αυτές και να αντιμετωπιστούν ισότιμα για την ανακεφαλαιοποίηση  τους Έξαλλου'' συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής''. Στόχευαν να το πετύχουν μέσω της συνεργασίας τους με τις ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) , τις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες όπως εξάλλου κάνουν όλες οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Κι όμως  αντί γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος στο όνομα της εποπτείας αποφάσισε την ανάκληση των αδειών των τριών συνεταιριστικών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη τοπική  οικονομία και επέβαλε τη μεταφορά των καταθέσεων σε μια από τις εμπορικές τράπεζες που χρειάστηκε δεκάδες δις για την ανακεφαλαιοποίηση της.''
Αν η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών κοστίζει 50-70 δις από τα δημόσια ταμεία εξηγεί ο κ. Χρυσόγελος η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών συνολικά θα απαιτούσε -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- 100 έως 120 εκατομ €. Η διαφορά είναι βέβαια μερικά μηδενικά..συμπληρώνει ο Ευρωβουλευτής διαβεβαιώνοντας  ότι οι Πράσινοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μην επιβληθεί μια παράλογη πολιτική.....

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΞΕΝΑ FUNDS.
Τη παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ζητά με επιστολή του ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας  θέτοντας  ζητήματα που αφορούν στους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τον κ. Κόνσολα υπάρχει έκδηλη ανησυχία ό,τι τα συγκεκριμένα δάνεια ( προσωπικά και επιχειρηματικά )  που χορήγησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδ/σου είτε θα πωληθούν σε funds του εξωτερικού είτε θα τροποποιηθούν οι όροι τους από το χρηματοπιστωτικό σχήμα που θα αναλάβει το βάρος της διαχείρισης και της εξυπηρέτησης των δανείων που χορήγησε η τράπεζα.
Ο κ. Κόνσολας εκτιμά ότι δε πρέπει να μεταβληθούν οι όροι των δανειακών συμβάσεων που συνήφθησαν ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις με τη τράπεζα και ότι δε πρέπει να δημιουργηθεί ένα νοσηρό κλίμα που κλονίζει τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ. ‘’ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 
 ΙΑΤΡΙΚΟΥ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ’’
Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ δηλώνει ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής  Κοινωνικών Υποθέσεων. Το Υπουργείο, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αποδέχθηκε τελικά
* να μην υπάρξουν απολύσεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού
* να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όσοι εκ των γιατρών το επιθυμούν και
*όσοι δεν επιθυμούν τη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση να μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, με ειδικό καθεστώς.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΩΝΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΚΑΒ ΚΑΙ Κ. ΥΓΕΙΑΣ
Πραγματοποιείται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στην Εμπωνα  συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων για τη συνεχή υποβάθμιση  των υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΑΒ και του Κ. Υγείας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στα τοπικά συμβούλια της τοπικής κοινότητας Εμπωνα της δημοτικής παράταξης ''Η Ρόδος μπροστά''.

ΣΤΑ 3.750.000€ ΟΙ  ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ
Με υπόμνημα του προς το Υπουργείο Εσωτερικών , την Αποκεντρωμένη διοίκηση και τη Περιφέρεια ο δήμαρχος Ρόδου ενημερώνει αναλυτικά για το κόστος και το είδος των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τη Θεομηνία της 22ας έως 26ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Κουσουρνάς  ζητά να εξασφαλιστούν οι ανάλογες πιστώσεις τονίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από τις Τεχνικές υπηρεσίες  του δήμου το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 3.750.000€

Η Α’ ΕΛΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για τις μεγάλες αλλαγές στην Επαγγελματική εκπαίδευση και το νέο Λύκειο  ενημέρωσε  χθες τη Ροδιακή κοινωνία  η Α! ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου .Ειδικότερα
ο πρόεδρος Βασίλης Καραγιάννης και ο γεν. γραμματέας Ανδρέας Μαρίνος προχώρησαν σε εκτενή αναφορά στις αλλαγές που γίνονται στα ΕΠΑΛ  αλλά και στις δομές της άτυπης εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΣΕΚ, Σχολεία Δια Βίου Μάθησης..)  καθώς και για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ  και τις προοπτικές που διαγράφονται   μετά  την αποφοίτηση  από τα ΣΕΚ, ΙΕΚ.
Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν  και το επόμενο διάστημα .

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΝΤΖΟΛΑ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
Η Ελένη Καραντζόλα, γενική γραμματέας στη δια βίου εκπαίδευση επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ ήταν η χθεσινή καλεσμένη στην ΕΡΑ Ρόδου, των δημοσιογράφων Ρένας Βενιανάκη και Διαμαντή Διαμαντή. 
Η κ. Καραντζόλα μίλησε για την εμπειρία της ως γενικής γραμματέως στο Υπουργείο παιδείας μετά από πρόταση του Φώτη Κουβέλη.
"Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση ήταν χρήσιμο για να δω τα όρια της αριστερής διακυβέρνησης" σημείωσε η κ. Καραντζόλα και πρόσθεσε ότι" δεν υπήρχε πραγματικός σχεδιασμός, είμαστε στον αφρό, στην επιφάνεια των πραγμάτων".
Η κ. Καραντζόλα μίλησε και για το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που αρχίζει  σήμερα  στην Αθήνα: "Τη ΔΗΜΑΡ δεν την τρομάζουν οι διαφορετικές απόψεις. Το θέμα της Κεντροαριστεράς θα το συζητήσουμε, αλλά έτσι όπως εμφανίζεται θυμίζει έντονα ΠΑΣΟΚ και δεν με βρίσκει σύμφωνη".

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΝΟΟR-M
Φόβοι για σοβαρή ρύπανση από τη βύθιση  του Noor-m , με τα δεκάδες Κοντέινερ ,στο λιμάνι της Ακαντιάς, όπου συνεχίζει να δέρνεται από τους ισχυρούς ανέμους  εκφράζονται από τοπικούς παράγοντες.
Η πιο λειτουργική περιοχή του λιμανιού ήδη μυρίζει πετρέλαιο και ευχή όλων είναι να μην εξελιχθεί η υπόθεση με τραγικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ -  ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΡΙΑΔΕΣ  - ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ
Άρθηκε το απαγορευτικό και από τις πρωινές ώρες εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων .
Οι άνεμοι πνέουν Βόρειοι 7-8, που γρήγορα θα μετατραπούν σε 6-7 στη θάλασσα της Ρόδου,
Βόρειοι  7-8 και οι άνεμοι στη θάλασσα Σάμου που γρήγορα και αυτοί θα εξελιχθούν σε 6-7 μποφόρ ενώ στο Ικάριο πνέουν Βόρειοι  8-9 που θα μετατραπούν σε 7-8 και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Το  BLUE STAR   στις 3μ.μ φθάνει στο λιμάνι της Ρόδου ενώ το ΔΙΑΓΟΡΑΣ το μεσημέρι φεύγει από Πειραιά και ξημερώματα προσεγγίζει το λιμάνι της Κω και στη συνέχεια αυτό της Ρόδου.

Δεμένα όμως εξακολουθούν να είναι στη Κάλυμνο τα πλοία της γραμμής Κάλυμνος-Μαστιχάρι.