Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ρόδος: Η ανομβρία έπληξε την αγροτική παραγωγή

Την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία, διεκδικεί η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου.
Ο φετινός χειμώνας ήταν από τους πιο φτωχούς σε βροχοπτώσεις στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή αρκετών προϊόντων, όπως τα σιτηρά και τα όσπρια. «Η ζημιά υπερβαίνει το 30% της παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 60% και 70%» δήλωσε ο αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζανεττίδης, ο οποίος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να συγκεντρώσουν στοιχεία για να τα προωθήσουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


.
Παράλληλα η Περιφέρεια περιμένει την ολοκλήρωση της μελέτης για τον πληθυσμό του ελαφιού Dama-Dama ώστε να διεκδικήσει την επιδότηση των παραγωγών για την περίφραξη των χωραφιών τους.
Ο πληθυσμός των ελαφιών που αποτελούν το σύμβολο της Ρόδου έχει αυξηθεί, ενώ ο περιορισμός του ζωτικού τους χώρου τα οδηγεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την αναζήτηση τροφής και νερού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στις καλλιέργειες αλλά και συχνά τροχαία ατυχήματα.