Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Έτοιμη η μελέτη αξιοποίησης του Ναυτικού Ομίλου Κω

Στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προωθείται τις επόμενες μέρες η Μελέτη για την αξιοποίηση και διεκδίκηση από τον δήμο, της παραθαλάσσιας έκτασης των 70 στρεμμάτων, μοναδικής σε οικοσυστήματα περιοχής του Ναυτικού Ομίλου Κω, προς όφελος των κατοίκων του νησιού.
Η μελέτη ήπιας αξιοποίησης του τελευταίου προσβάσιμου στους κατοίκους παραθαλάσσιου μετώπου, παραδόθηκε την Πέμπτη από τον αρχιτέκτονα, Ηλία Μαστρομηνά, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να την υλοποιήσει, στον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνη Γιαννικουρή και στον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ στη Κω, Γιώργο Χρυσουλάκη.
Την επόμενη εβδομάδα θα την παραλάβει και ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, για να την αποστείλει στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) προκειμένου να διεκδικηθεί εκ νέου η έκταση και να επιστρέψει στο δήμο, για να δημιουργηθεί κέντρο θαλάσσιας αναψυχής και πολιτισμού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Κω με απόφαση του ζητά από τη κυβέρνηση και την ΕΤΑΔ τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής των 70 στρεμμάτων του παραθαλάσσιου μετώπου, όπου δραστηριοποιείται και ο Ναυτικός Όμιλος και όχι τη παραχώρηση της σε ιδιώτη.
Ομόφωνη ήταν και η απόφαση το 2018 της Γενικής Συνέλευσης της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ και των φορέων και Συλλόγων της Κω για τη διάσωση της περιοχής στη Λάμπη.
“Αν η τελευταία παραλία που έχει απομείνει για τους ντόπιους, δομηθεί στο βωμό μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, ο ντόπιος γίνεται ξένος στον τόπο του”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ στη Κω, Γιώργος Χρυσουλάκης.
“Η περιοχή αυτή του Ναυτικού ομίλου διατηρεί μια απίστευτη βιοποικιλία φυτών, δε θυμάμαι πόσα είχα μετρήσει, είχα εκπλαγεί τότε, ήταν και ανθισμένα αφού ήταν Απρίλης μήνας”, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών ερευνών, Καλούστ Παραγκαμιάν, ο οποίος είχε μελετήσει σαν επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς τη έκταση του Ναυτικού ομίλου Κω καθώς και τους υγρότοπους της Κω.

“Αυτά τα φυτά δεν είναι μόνο όμορφα αλλά συγκρατούν και το υπόστρωμα όπως οι αμμοθίνες για να μη διαβρώνεται”, υπογράμμισε ο κ. Παραγκαμιάν χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις παράκτιες περιοχές που δέχονται επίθεση από άγνοια και σκοπιμότητα εξαιρετικά ευαίσθητες και ευμετάβλητες.