Τόσο οι Ελληνικές αρχές, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι απέρριψαν πρόταση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους, πριν η χώρα μπει στα μνημόνιο, με το σκεπτικό ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος επιμόλυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, αποκάλυψε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Ο πρώην Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ακρόαση του στην Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους στη Βουλή, μίλησε για ένα «τεράστιο λάθος» που διαπράχθηκε, σημειώνοντας πως «τίθεται το ερώτημα ποιος τελικά θα πληρώσει αυτό το λάθος, εκτός από τον ελληνικό λαό».
Ο Π. Ρουμελιώτης αποκάλυψε επίσης πως υπήρξαν κρυφές συναντήσεις στην Ουάσινγκτον μεταξύ εκπροσώπων του Στρος Καν και εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας με αντικείμενο τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του χρέους, όμως, όπως δήλωσε ο κ. Ρουμελιώτης, εκείνοι δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο, προκειμένου «να διασώσουν τις τράπεζες τους», καθώς ήθελαν να απεμπλακούν από ελληνικά ομόλογα που κατείχαν.
Ο πρώην εκπρόσωπος μας στο Δ.Ν.Τ. εξέφρασε τη δυσφορία του που… «και τώρα οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης, που το ξαναθέτει για άλλη μία φορά το Ταμείο».
Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε πως για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας «πρέπει να γίνει (έστω) τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους μαζί με τα μέτρα, ώστε να περάσει ένα μήνυμα στις αγορές πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και να βελτιωθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει κάτω από ομαλές συνθήκες και όχι συνθήκες άγχους και να έρχονται κάθε 3μηνο οι θεσμοί και να λένε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο»
«Αν οι εταίροι συνεχίσουν να εθελοτυφλούν αυτό δεν θα βλάψει μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, τονίζοντας πως αν υπάρξει πολιτική βούληση και λογική από τους εταίρους στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τα άλλα… «δεν είναι βασικά θέματα».
Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε πως οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τις κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα προγράμματα αλλά και τους εταίρους. «Υπάρχει ευθύνη των Ευρωπαίων εταίρων επίσης για την μη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και γιατί την μικρή περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής τα επιτόκια για την Ελλάδα ήταν υπέρμετρα υψηλά, στο 5%, ενώ το ταμείο δάνειζε την Ελλάδα με 2%».
Ο Π. Ρουμελιώτης προκάλεσε αίσθηση όταν εκτίμησε πως οι ευθύνες ξεπερνούν και τα όρια του Ατλαντικού Ωκεανού και ότι «δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, γιατί η Ελλάδα μετά θα μπορούσε να ζητήσει αποκατάσταση των ζημιών από διεθνή forum».
Ο κ. Ρουμελιώτης, στην έναρξη της διαδικασίας, αποκάλυψε πως εν όψει την παρουσίας του στην Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους, του ζητήθηκε από το Δ.Ν.Τ. να διευκρινίσει πως εκφράζει προσωπικές απόψεις και να μην δώσει εμπιστευτικά στοιχεία. Σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν οι συστάσεις έγιναν από την Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε πως έγινε από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο της διοίκησης του Ταμείου - υπονοώντας δηλαδή την κ. Λαγκάρντ - αλλά και από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, που είναι το αρχαιότερο μέλος του ταμείου, όπως σημείωσε.