Ιστορία


1954…. Ο Ραδιοφωνικός σταθμός Ρόδου αρχίζει να λειτουργεί, σαν Ραδιοφωνικός Σταθμός Δωδεκανήσου. Ο αρχικός πομπός κατασκευής MAGNETI-MARELLI εξέπεμπε στα Μεσαία Κύματα στους 1494ΚΗΖ και είχε ισχύ 5KWatt. Από το 1986 χρησιμοποιείται σαν εφεδρικός.
Τα πρώτα χρόνια η τοπική παραγωγή περιορίζεται σε εκπομπές ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, καθώς και σε εκπομπές δημοτικής (κυρίως νησιώτικης) μουσικής.

1983… Στις αρχές της δεκαετίας του '80 αυξάνονται οι παραγωγές δημοσιογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών.

1986….θα μπει σε λειτουργία ο νέος πομπός μεσαίων, κατασκευής SIEMENS και ισχύος 100KWatt. Η εμβέλεια του καινούργιου πομπού καλύπτει προς τα Νότια την Κύπρο και την Βόρεια Αφρική. Ανατολικά την Τουρκία και Μέση Ανατολή. Δυτικά και Βόρεια μεγάλο μέρος της Μεσόγειου, το Αιγαίο και την Ηπειρωτική Ελλάδα.

1991…. Ο Ρ/Σ Ρόδου εκπέμπει και στα FM στους 92.7ΜΗΖ. Το τοπικό πρόγραμμα αυξάνεται.

1992…. Γίνεται ανανέωση εξοπλισμού STUDIO.

1995…. Με ένα δίκτυο αναμεταδοτών, καλύπτει τα Δωδεκάνησα και στα FM. Το τοπικό του πρόγραμμα σταθεροποιείται στις 9-10 ώρες ημερησίως. Τις υπόλοιπες ώρες δικτυώνεται με τα κεντρικά προγράμματα της ΕΡΑ.

1998…Ο Ρ/Σ Ρόδου μετατρέπεται σε ΔΊΚΤΥΟ ΝΟΤΊΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ, με στόχο την ειδησεογραφική και ραδιοφωνική κάλυψη όλης της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμά του μεταδίδεται από τους ισχυρούς αναμεταδότες (προστέθηκε ο αναμεταδότης στη Σαντορίνη [93.3ΜΗΖ], στην Κώ [98.4ΜΗΖ] και στο Καστελόριζο [98.4ΜΗΖ]) και μέσω δικτυώσεων από συνεργαζόμενους Ραδιοφωνικούς σταθμούς καλύπτει ειδησεογραφικά τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

2006…. Γίνεται εγκατάσταση δικτύου υπολογιστών μπαίνοντας έτσι στην ψηφιακή εποχή. Ταυτόχρονα εφαρμόζεται η ψηφιακή μεταφορά του προγράμματος προς τους πομπούς FM, μέσω ψηφιακών κυκλωμάτων του ΟΤΕ.

2013… Αλλαγή της συχνότητας εκπομπής του πομπού Μεσαίων από τους 1494ΚΗΖ στους 1260ΚΗΖ, με αποτέλεσμα αύξηση της εμβέλειας και καθαρότερη εκπομπή [χωρίς παράσιτα].


11/06/2013.... Ο Ραδιοφωνικός σταθμός Ρόδου [Νότιου Αιγαίου] κλείνει  μετά από απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να κλείσει την ΕΡΤ. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι μη αποδεχόμενοι αυτή την απόφασή συνεχίζουμε να λειτουργούμε τον σταθμό, παρ όλες τις δυσκολίες, παράγοντας πλήρες πρόγραμμα.......

11 Δεκεμβρίου 2014.... Διακοπή του ρεύματος από την ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Ρόδου κατόπιν εντολής της ΝΕΡΙΤ. Μετά από την διακοπή του ρεύματος, παρά τις προσπάθειες και την παρουσία των απολυμένων εργαζομένων, οι εγκαταστάσεις, χωρίς φωτισμό και συναγερμό, δέχονται αλλεπάλληλες διαρρηκτηκές επιθέσεις από αγνώστους. Αποτέλεσμα ο πομπός μεσαίων ισχύος 100KW, λεηλατείται και παύει να εκπέμπει μετά από την κλοπή και η καταστροφή υλικών και εγκαταστάσεων.
Το πρόγραμμα των απολυμένων εργαζόμενων συνεχίζεται στα FM με την χρήση γεννήτριας ρεύματος.


28 Απριλίου 2015... Ψηφίστηκε στην Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με άνοιγμα όλων των δομών.

11 Ιουνίου 2015...Η ΕΡΑ Ρόδου,  δύο χρόνια μετά το μαύρο, επαναλειτουργεί αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Ρόδου. Το προσωπικό που είχε απολυθεί επανήλθε στις θέσεις του. Αρχίζει η αποκατάσταση των επιπτώσεων του μαύρου, με αισθητά μειωμένο προσωπικό και προσπάθειες ανανέωσης του τεχνικού εξοπλισμού.....

2017....Μεγάλης κλίμακας συντήρηση, μετά από πολλά χρόνια, των κτιριακών υποδομών του σταθμού και παρεμβάσεις για την βελτίωση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων.....