Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Για κακοποίηση ζώων καταδικάστηκε η δήμαρχος Κάσου

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν η δήμαρχος Κάσου, Μαρία Τσανάκη και ο αντιδήμαρχος, Ιωάννης Νικολάου, για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων από κοινού, κατ’ εξακολούθηση.
Ως αρμόδιοι του ζωολογικού πάρκου που λειτουργούσε στο νησί, κρίθηκαν ένοχοι -με ελαφρυντικά- καθώς τα ζώα που φιλοξενούντο σ’ αυτό δεν ετύγχαναν εκ μέρους τους της δέουσας στοργής και μεταχείρισης, με τη χορήγηση κατάλληλου και επαρκούς για το είδος τους τροφής και ύδατος, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβιώσεώς τους καταλύματος και τη χορήγηση κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης.
Αντίθετα με τις παραλείψεις τους μεταχειρίστηκαν βάναυσα τα ζώα.
Ο ζωολογικός κήπος του Δήμου Κάσου λειτουργούσε δε χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο αδειοδότηση και χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την λειτουργία ζωολογικού πάρκου, τις ανάγκες του οποίου δεν παρακολουθούσαν παρότι διατηρούσαν 9 πόνυ, δύο άλογα, δύο γαϊδουράκια, μια στρουθοκάμηλο, ένα παπαγάλο και πλήθος πτηνών.
Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του συγκεκριμένου ζωολογικού πάρκου, υπήρξαν διαμαρτυρίες από φιλοζωϊκές οργανώσεις, ενώ ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη παρέστη ο πρόεδρος της Φιλοζωικής Ρόδου, δικηγόρος Γιώργος Κυπραίος.
Κατέθεσαν επίσης δύο εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και 4 μάρτυρες υπεράσπισης.
Έκκληση για να μπει λουκέτο στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο είχε απευθύνει και η κ. Άννα Σταματίου, πρόεδρος της ANIMAL ACTION υποστηρίζοντας ότι τα ζώα κακοποιούνται συστηματικά εξαιτίας εγκλεισμού τους, της απουσίας κτηνιατρικής περίθαλψης, των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και συχνά εξαιτίας της έλλειψης τροφής.