Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής, φέρνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για μία σειρά (δωρεάν) συναυλιών και εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού – κοινωνικού προγράμματος, «Δικαίωμα στη Μουσική», σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο.
Βασικός πυλώνας του εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, είναι η μετάδοση του μηνύματος ότι η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνον για μυημένους ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Το πρόγραμμα επιθυμεί ν’ ανταποκριθεί
στην ανάγκη των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, που δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να παρακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις, να απολαύσουν συναυλίες των μουσικών συνόλων της Ορχήστρας, τα οποία αποτελούν τις «ευέλικτες» μορφές της.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές δράσεις δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με κλασικά και σύγχρονα έργα διάσημων ξένων και Ελλήνων συνθετών, ιδιαιτέρως γνωστά και αγαπητά σε όλους.
Οι μουσικοί θα τα μυήσουν στον κόσμο της μουσικής και στο ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, εξηγώντας την ιστορία τους και ερμηνεύοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά τους.
Ταυτόχρονα, παρατηρώντας οι μαθητές τα μουσικά σύνολα, κατανοούν έμπρακτα τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Επιπροσθέτως, οι μουσικοί της Ορχήστρας έρχονται σε επαφή με τις εγχώριες μουσικές δυνάμεις (Φιλαρμονικές, Ωδεία και Μουσικά Σχολεία) και προσφέρουν δωρεάν σεμινάρια για τα μέλη και τους μαθητές τους.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διάστημα πέντε ετών, μέσω του προγράμματος «Δικαίωμα στη Μουσική», συνάντησε περισσότερους από 30.000 ακροατές σε σχολεία, ειδικά σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, μονάδες απεξάρτησης και σωφρονιστικά ιδρύματα και παρείχε σεμινάρια σε 30 πόλεις με τη συνεργασία πλέον των 50 μουσικών φορέων σε όλη την Ελλάδα.