Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Απεργία εξήγγειλε για την Κυριακή το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Απεργία εξήγγειλε για την Κυριακή, 15 Ιουλίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, ζητώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:
«Η κατάργηση της αργίας είναι διαχρονική επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας στον κλάδο του εμπορίου και όχι μόνο, που εδώ και χρόνια απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, τη λειτουργία της αγοράς 24 ώρες το 24ωρο.
Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους άλλα το σύνολο των εργαζομένων, τους αυτοαπασχολούμενους. Ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης προσαύξησης, θέτει υπό αμφισβήτηση την 5ήμερη εργασία.
Τα μεγάλα αφεντικά προστάζουν και αμέσως το πολιτικό τους προσωπικό τόσο σε κεντρικό επίπεδο (όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) όσο και σε τοπικό, τρέχουν να υλοποιήσουν τις εντολές τους με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, με στόχο την «ανάπτυξή» τους.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, προγράμματα που προσφέρουν τσάμπα δουλειά στα αφεντικά. Φυσικά δεν αυξήθηκε ούτε ο τζίρος των καταστημάτων αφού πελάτες είμαστε όλοι εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας. Όλα για τα κέρδη των μεγάλων αφεντικών!
Στη Ρόδο χρησιμοποιούν τον τουρισμό ως πρόσχημα, ότι τα μαγαζιά πρέπει να είναι διαρκώς ανοικτά για να ψωνίζουν οι τουρίστες κι έτσι θα επωφεληθούμε όλοι. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μία απόφαση της Περιφερειακής Αρχής στο ζήτημα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων, της αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Για άλλη μία φορά η Περιφερειακή Αρχή έβγαλε απόφαση με την οποία θεσμοθετεί και στην ΡΟΔΟ την κατάργηση της αργίας της Κυριακής από τον Μάη μέχρι και το Νοέμβριο και ορίζει τα ωράρια λειτουργίας για την περίοδο αυτή από τις 8:30 μέχρι στις 24:00!!!
Η Κυριακή, όπως έχει καθιερωθεί μέσα από αγώνες, είναι μέρα ξεχωριστή σε σχέση με όλες τις άλλες, κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε για να μην υποβαθμιστεί και άλλο η ζωή μας».