Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Θετικά νέα από τις Βρυξέλλες για τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου


Ως ηθική αποκατάσταση της αδικίας, που συνετελέσθη σε βάρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στοίχισε στα νησιά της, κατά τις δύο τελευταίες προγραμματικές περιόδους, απώλεια πόρων, χαρακτήρισε ο Γιώργος Χατζημάρκος, την αλλαγή κατηγορίας κατάταξης της Περιφέρειας, από τις πλούσιες στις μεταβατικές.
Η ανακοίνωση του εμπλουτισμού των κριτηρίων που θα ισχύσουν για την χρηματοδότηση των Περιφερειών στην μετά το 2020 Προγραμματική Περίοδο και επαναφέρουν το Νότιο Αιγαίο στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition regions), έγινε από στελέχη της DG REGIO και της DG EMPL της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόρροια της πολύ σημαντικής δουλειάς του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία έφερε τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν για το Νότιο Αιγαίο και για την χώρα συνολικά στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο, παρουσίασε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα μ’ αυτά τα δεδομένα:
* Αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 8% σε σχέση με την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο) η χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από ευρωπαϊκούς πόρους, την περίοδο 2021 – 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 7 χωρών για τις οποίες η χρηματοδότηση αυξάνεται, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες χώρες, για τις οποίες οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται. Οι χώρες αυτές είναι: Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία και Κύπρος. (ΠΙΝΑΚΑΣ 1)
* Από τη επόμενη Προγραμματική Περίοδο, μειώνεται ο συντελεστής βαρύτητας του τοπικού ΑΕΠ στο 81%, αυξάνεται ο συντελεστής των δημογραφικών και κοινωνικών κριτηρίων σε ποσοστό 15%, ενώ για πρώτη φορά θα ισχύσουν τα κριτήρια του μεταναστευτικού με 3% και της κλιματικής αλλαγής με 1%.
* Το Νότιο Αιγαίο επανέρχεται στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών αντί του Στόχου των Πλέον Ανεπτυγμένων Περιφερειών που βρίσκεται σήμερα. Με μια πρώτη, ανεπίσημη εκτίμηση, αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων για το Νότιο Αιγαίο, στην νέα Προγραμματική Περίοδο, ενώ παράλληλα «ξεκλειδώνει» η πρόσβαση και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων.
* Περιορίζεται κατά 30% η γραφειοκρατική διαδικασία που αφορά στον έλεγχο της υλοποίησης των προγραμμάτων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που αυτή συνεπάγεται.
Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, οι παραπάνω αλλαγές να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ώστε να είναι έτοιμος ο μηχανισμός να λειτουργήσει το 2021.