Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Ανακαλύφθηκε γερμανικό αεροπλάνο σε βάθος 75 μέτρων ανοιχτά της Ρόδου

Γερμανικό αεροσκάφος, που κατέπεσε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακαλύφθηκε ανοιχτά της Ρόδου.
Μάλιστα πολύ σύντομα για το γεγονός θα υπάρξει αφιέρωμα στο περιοδικό Scuba Diver.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ροδιακή», ο συντάκτης του ρεπορτάζ θα είναι ο Stuart Philpott, που ήρθε στη Ρόδο στο τέλος Ιουνίου και πραγματοποιώντας καταδύσεις στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού εντόπισε σε βάθος περίπου 75 μέτρων το γερμανικό αεροπλάνο.
Πρόκειται για αεροπλάνο τύπου JU-52 που είναι σχεδόν άθικτο και λείπουν μόνο ο κινητήρας και η γυάλινη καλύπτρα του πιλοτηρίου.
Όπως επισημαίνει, η ομάδα Aegean Tec ανακάλυψε το ναυάγιο με τη βοήθεια GPS και ο Stuart Philpott κλήθηκε να πάρει φωτογραφίες από το αεροπλάνο ώστε να γράψει ένα άρθρο για την ιστορία του.
Με ανάρτησή του στο facebook δηλώνει εντυπωσιασμένος από όλα όσα είδε στο βυθό και μάλιστα αναφέρει ότι το πιλοτήριο περιλαμβάνει όλα τα εξαρτήματα και τα συστήματα εκείνης της εποχής, ενώ στις θέσεις τους παραμένουν και τα πολυβόλα.
Περιγράφει επίσης ότι όλες οι πόρτες της ατράκτου είναι ακόμα κλειστές και τα παράθυρα είναι τόσο μικρά που δεν μπορεί κανείς να εισχωρήσει για να δει ποιο είναι το περιεχόμενό του.
Πάντως υπόσχεται να έχει εκτενές αφιέρωμα, σε περίπου δύο μήνες, όταν θα έχει δημοσιευθεί το άρθρο του μαζί με φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία για το αεροπλάνο, ενώ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ναυάγιο ως ένα από τα καλύτερα που έχει δει, καθώς δεν έχει υποστεί πολλές ζημιές και βρίσκεται σε καλή κατάσταση.