Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Εγκαινιάστηκε ο Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Αφάντου

Τα εγκαίνια του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Αφάντου, μια κοινωνική δομή που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, τέλεσαν χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου.
Το κτίριο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Αφάντου, κατασκευάστηκε σε ακίνητο που παραχώρησαν στον τέως Δήμο Αφάντου και νυν ενιαίο Δήμο Ρόδου, οι πολιτικοί μηχανικοί κ.κ. Παναγιώτης και Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλας, που εκπόνησαν και τη μελέτη του έργου.
Το έργο, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, είχε ενταχθεί τον Αύγουστο του 2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου και για λόγους διαχειριστικούς απεντάχθηκε.
Το τελικό κόστος, το οποίο ανήλθε περίπου σε 700.000 ευρώ καλύφθηκε από εθνικούς πόρους.
Ο νέος βρεφονηπιακός – παιδικός σταθμός είναι δυναμικότητας 30 νηπίων και 6 βρεφών.
Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. και το εμβαδόν του είναι 456 τ.μ. Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα στην οποία έχουν προβλεφθεί επαρκείς και κατάλληλοι χώροι για κάθε λειτουργία. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και Α’ όροφο. Στο υπόγειο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι του σταθμού (όπως αποθήκες, λεβητοστάσιο, πλυντήρια). Στο ισόγειο βρίσκονται γραφεία, εξεταστήριο, δύο αίθουσες απασχόλησης νηπίων, κουζίνα, τραπεζαρία και άλλοι χώροι. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται αίθουσες ύπνου νηπίων ή βρεφών, μια αίθουσα απασχόλησης βρεφών, χώρος αλλαγών/λουτρού βρεφών, χώρος παρασκευής γάλακτος κ.τ.λ.
Στην υλοποίηση του έργου προβλέφθηκε και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σταθμού με την τοποθέτηση χλοοτάπητα, τη φύτευση δέντρων και τη δημιουργία παιδικής χαράς. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η σύνδεση του σταθμού με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας καθώς επίσης και η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία του (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικές μονάδες κ.τ.λ.).
Η μελέτη προβλέπει επίσης και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή προκειμένου να αρθεί τυχόν επικινδυνότητα για τα νήπια και τα βρέφη που ο Βρεφονηπιακός Σταθμός θα φιλοξενεί.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισήμανε ότι η εκπαίδευση για την Περιφερειακή Αρχή, αποτελεί προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό, ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» διοχετεύονται σε σχολικές υποδομές και παιδικούς σταθμούς, στον εξοπλισμό όλων των σχολικών μονάδων, σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, 2014-2020, έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα και υλοποιούνται έργα που αφορούν σε 6 βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9 σχολεία, ενώ παράλληλα υλοποιούνται έργα που αφορούν στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.


Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που αφορά την κατασκευή- αποπεράτωση βρεφονηπιακών σταθμών ανέρχεται σε 6,6 εκ. ευρώ και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός που διατίθεται για έργα που αφορούν την παιδεία ανέρχεται περίπου σε 17 εκ. ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της οικογένειας κατέχει το πρόγραμμα της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής το οποίο χρηματοδοτείται τα τελευταία 3 χρόνια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου.
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 800 – 850 οικογένειες κατ’ έτος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας γυναικών και ανδρών με οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος της εναρμόνισης ανέρχεται στα 7,3 εκ. ευρώ.