Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Φ. Χατζηδιάκος: Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου και του λόγου

«Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου και του λόγου, που καταξιώνει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του».
Αυτό διαμηνύει ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, στους επικριτές της κίνησής του να προσφέρει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ως δώρο, το πιστό αντίγραφο του κλειδιού της πόλης.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ρόδου δέχεται σφοδρές επιθέσεις από στελέχη της Ν.Δ, που καλούν συμβούλους της παράταξής του, που πρόσκεινται στο χώρο της δεξιάς, ν’ αποχωρήσουν.
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, Τάκης Μιχαήλου, κάλεσε μέσω facebook τους αιρετούς που ανήκουν στην φιλελεύθερη παράταξη και ασκούν διοίκηση υπό την καθοδήγηση του δημάρχου, να πάρουν θέση άμεσα.
«Παραίνεση για όσους φορούν παντελόνια, αλλιώς θα συρθούν να το πράξουν σύντομα» έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Ρόδου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εκπροσωπώντας ένα θεσμό της Δημοκρατίας, θεώρησε επιβεβλημένο εκ των περιστάσεων, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να παραδώσει το επετειακό αυτό δώρο.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρονται τα εξής:
«Στις 7 Μαρτίου 2017, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 70ης Επετείου της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της παρουσίας των εκλεκτών προσκεκλημένων του Δήμου Ρόδου, μεταξύ των οποίων o Πρόεδρoς της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι του Αγιωτάτου Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Αρμενίων, καθώς και ο Επικεφαλής της Κουστοδίας του Φραγκισκανικού Τάγματος στους Αγίους Τόπους με τις Σεβαστές Συνοδείες τους (η επέτειος είχε συνδυαστεί με την τελετή της παρουσίασης της ιστορικής αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ), ως Δήμαρχος Ρόδου, επέλεξα να τιμήσω την παρουσία τους κατά την ιστορική αυτή επέτειο, με ένα αναμνηστικό, επετειακό δώρο, όπως ο ίδιος είχα βρει από ιστορικές πηγές και το οποίο ήταν το πιστό αντίγραφο του κλειδιού της πόλης, το οποίο προσέφερε ο τότε δήμαρχος Ρόδου, Γαβριήλ Χαρίτος, στον τότε Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα της Ελλάδας.
Είναι γνωστό, ότι η Βουλή των Ελλήνων, είχε ανακηρύξει το 2017 ως Έτος Δωδεκανήσου, προς τούτο μεταξύ των δέκα (10) περιορισμένων αυτών επετειακών αναμνηστικών αντιγράφων του κλειδιού, τα οποία είχα επιμεληθεί εξ ιδίων, θα παραδιδόταν για ιστορικούς λόγους στην Βουλή των Ελλήνων και ένα εξ αυτών είχε παραμείνει στο Δήμο Ρόδου, εις ανάμνηση του επετειακού εορτασμού των 70 χρόνων – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν το «χρυσό κλειδί της πόλης», το οποίο δίδεται σε τιμητικές διακρίσεις προσωπικοτήτων.
Ανάλογο επετειακό, αναμνηστικό δώρο με τα επίχρυσα γραμματόσημα με συμβολικές παραστάσεις για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου δόθηκε από το Δήμο Ρόδου και προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την 7η Μαρτίου 2018.
Η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διεξήχθη στη Ρόδο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε αποκλειστικό σκοπό την συγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου της νησιωτικής περιφέρειας, ώστε να επέλθει η σύνθεση μέσα από τις διαφορετικές θέσεις και αντιθέσεις, αυτό ακριβώς, που αποτελεί και την πεμπτουσία της Δημοκρατίας .
Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου και του λόγου, που καταξιώνει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του.
Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία αποτελεί τον κορυφαίο πολιτικό θεσμό και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θεσμικούς ρόλους, έχουν τον συμβολικό λόγο και το περιεχόμενο, το οποίο τους προσδίδει το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι.
Ως Δήμαρχος Ρόδου, εκπροσωπώντας ένα θεσμό της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι ήταν επιβεβλημένο εκ των περιστάσεων, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να παραδώσω το επετειακό αυτό δώρο.
Ένα συμβολικό δώρο, το οποίο, όπως ρητά ανέφερα και προς τον Πρωθυπουργό, αφορούσε την επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, την ιστορική αυτή ημέρα της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών του Δωδεκανησιακού Λαού».