Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

Α. Τσίπρας: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ανακοίνωσε από τη Ρόδο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το κυριότερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι μετά από οχτώ σκληρά χρόνια, η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της και η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα τη δική της αναπτυξιακή πολιτική, βασισμένη στις δικές της ανάγκες, χωρίς τις υποδείξεις τρίτων.
Μίλησε για ανάπτυξη «που δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς», αλλά που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία και που θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.


Μεταφορικό Ισοδύναμο
Την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, άμεσα, με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία εξήγγειλε από το 13ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο, ο Πρωθυπουργός.
Ανακοίνωσε ότι η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018, σε πρώτη φάση πιλοτικά για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελλόριζο, αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά.
Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα επεκταθεί στο σύνολο των νησιών, εκτός από την Κρήτη.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρέπει να συσχετίζεται η συζήτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο με την φορολογική πολιτική, ενώ μιλώντας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α υπενθύμισε ότι την ιδέα για την κατάργησή τους την έδωσαν στους δανειστές κάποιοι εγχώριοι, καθώς συμπεριλαμβάνετο στο mail Χαρδούβελη.


Ελικόπτερα Παντός Καιρού
Την αγορά δύο ελικοπτέρων, παντός καιρού, για τις αεροδιακομιδές, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Τα ελικόπτερα θα εδρεύουν σε Ρόδο και Σύρο.
Η αγορά τους, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, επιτυγχάνεται μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων από το σύστημα διαγωνισμών των άγονων γραμμών.
«Από 46 εκ. το χρόνο μειώθηκε στα 10 εκ. ευρώ» είπε, προσθέτοντας «χωρίς οι γραμμές να περιοριστούν, αντιθέτως πύκνωσαν».