Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών – Έγκλειστοι σε φυλακή οι αρχηγοί

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών (κάνναβης) στο νησί της Ρόδου.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί (μια 42χρονη, ένας 43χρονος και ένας 28χρονος), ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δυο είναι έγκλειστοι σε φυλακή της χώρας.
Οι δράστες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της συγκρότησης – σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κατοχής, μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τον Ιούνιο του 2017, οι δυο έγκλειστοι φυλακών έχοντας αρχηγικό ρόλο συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους, στην οποία εντάχθηκαν και συμμετείχαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, με σκοπό την προμήθεια, μεταφορά, διακίνηση και περαιτέρω διάθεση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Οι αρχηγοί της οργάνωσης συντόνιζαν και καθοδηγούσαν τα μέλη του κυκλώματος ανάλογα με το ρόλο τους (προμηθευτής, μεταφορέας, διακινητής και ταμίας), λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να διασφαλίσουν τη εγκληματική τους δράση και να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

Την Παρασκευή (07.07.2017) το μεσημέρι, στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, εντοπίσθηκε στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου η 42χρονη, κατά την αποβίβαση της από πλοίο της γραμμής «Πειραιάς – Ρόδος» και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μέσα σε αποσκευή (βαλίτσα) μεγάλη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στο νησί.

Ειδικότερα στην κατοχή της 42χρονης βρέθηκαν:
Ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -7- κιλών και -585- γραμμαρίων, συσκευασμένη σε επτά ισοβαρή δέματα
Δυο φιξάκια ηρωίνης συνολικού βάρους 3,4 γραμμαρίων
Ναρκωτικό δισκίο
Το χρηματικό ποσό των -115- ευρώ
Κινητό τηλέφωνο
Παραστατικό εταιρίας ταχυμεταφοράς χρημάτων

Άμεσα, τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο ελεγχόμενης παράδοσης ναρκωτικών ουσιών και οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση εποπτείας, επιτήρησης και συνοδείας της 42χρονης κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των ναρκωτικών.

Κατά την πρόοδο της υπόθεσης και «σύμφωνα» με τις οδηγίες των αρχηγικών μελών, απογευματινές ώρες της Παρασκευής (07.07.2017) πραγματοποιήθηκε συνάντηση της 42χρονης, στο ξενοδοχείο που διέμενε, με τον 28χρονο, ο οποίος της προκατέβαλε το χρηματικό ποσό των -650- ευρώ προκειμένου να ακολουθήσει νέο ραντεβού παράδοσης των ναρκωτικών.

Στο δεύτερο ραντεβού, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό σημείο μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (08.07.2017), εμφανίστηκε εκ νέου ο 28χρονος και αφού παρέλαβε τη βαλίτσα με τα ναρκωτικά, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς.

Μετά την ολοκλήρωση της ελεγχόμενης παράδοσης – παραλαβής των ναρκωτικών, ο 28χρονος «έλαβε» οδηγίες, από τα αρχηγικά μέλη, να μεταβεί σε συγκεκριμένη περιοχή της πόλης της Ρόδου για να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 3.600 ευρώ. Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς σε υπαίθριο χώρο απόκρυψης και κατασχέθηκε.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της υπόθεσης διαπιστώθηκε εμπλοκή του 43χρονου στο κύκλωμα διακίνησης των ναρκωτικών και συνελήφθη απογευματινές ώρες του Σαββάτου (08.07.2017) σε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, έχοντας στην κατοχή του ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθως, σε έρευνα που έγινε χθες (09.07.2017) το μεσημέρι, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην κατοικία του 28χρονου βρέθηκαν:
Ακατέργαστη κάνναβη βάρους -7- κιλών και -191- γραμμαρίων, τοποθετημένη σε οκτώ συσκευασίες
Μικροποσότητα ουσίας άγνωστης χημικής σύνθεσης
Είκοσι ναρκωτικά δισκία
Δυο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
Αεροβόλο πιστόλι και -1.350- μεταλλικά σφαιρίδια
Τρία κινητά τηλέφωνα

Όλη η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους -14- κιλών και -776- γραμμαρίων, μαζί με τα υπόλοιπα πειστήρια κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Σημειώνεται ότι, η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, η σύλληψη μελών της και η απόσυρση των ποσοτήτων κάνναβης πριν την διάθεσή τους στην «αγορά», αποτελεί καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.